Razstava obmejnih trgov in mest v Rogatcu

V petek, 22. junija 2012, je bila v okviru občinske proslave dneva državnosti v  dvorani pristave dvorca Strmol v Rogatcu v organizaciji Zavoda za kulturo in turizem Rogatec otvoritev skupne razstave treh hrvaških in treh slovenskih, štajerskih arhivov: Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji / Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici.

V okviru plodnega sodelovanja v projektu SIHeR so razstavo poleg Zgodovinskega arhiva Celje sooblikovli še: Državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv za Medžimurje, Državni arhiv v Varaždinu, Zgodovinski arhiv na Ptuju ter Pokrajinski arhiv Maribor.

Gradivo razstave se skozi ožji izbor arhivskega gradiva osredotoča na predstavitev zgodovine 16 obmejnih trgov, mest in sedežev arhivov.  V razstavo in katalog so vključene predstavitve: Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove.

Razstavo je odprl župan občine Rogatec Martin Mikolič, kontekst nastajanja, vsebino in katalog k razstavi pa je  predstavil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje.

Razstava, ki je bila najprej odprta v Zagrebu, prihaja preko Celja in Maribora zdaj v Rogatec, kjer bo v pristavi dvorca Strrmol na ogled čez celo poletje. Razstava s tem dogodkom končno dobiva novo dimenzijo, saj se iz razstavišč parterskih arhivov zdaj seli neposredno ob mejo, med ljudi, ki tam živijo.

 

Direktor arhiva ob odprtju skupne razstave.

vir: mulitmedijsko poročilo z dogodka na kozjansko.info.

Kliping:
Planet Siol
Kozjansko.info

Arhiv

Vodnik po fondih
in zbirkah

Iskalnik po gradivu

Kontakt

  • Teharska cesta 1, 3000 Celje
  • Telefon: +386 3 42 87 640
  • Fax: +386 3 42 87 660
  • E-pošta: info@zac.si
  • Poslovni čas:
  • ponedeljek - petek: od 8. do 14. ure
  • dan pred praznikom: od 8. do 13. ure


Iskalnik po straneh

Prijava na e-novice