Vsebina prispevka

Zakladnice spomina v Krškem

17. 1. 2018

Razstava vseh slovenskih javnih arhivov Arhivi – zakladnice spomina, ki je bila premierno predstavljena v letu 2015, nadaljuje popotovanje in bo od konca januarja 2018 vsaj za mesec dni na ogled na območju pristojnosti Zgodovinskega arhiva Celje v Krškem, kjer gostovanje razstave poteka v organizaciji Mestnega muzeja Krško.

Deset slovenskih arhivov hrani skoraj 75 kilometrov gradiva, izjemno bogastvo pisne kulturne dediščine, ki sega od 9. stoletja do današnjih dni. Originalne srednjeveške pergamentne listine in rokopisni kodeksi, spisovno gradivo upravne in sodne narave, katastrsko in zemljiškoknjižno gradivo, načrti, karte, fotografije, filmi itn. so po zvrsteh, vsebini in funkcijah razvrščeni v 16 razstavnih poglavij.

Jagodni izbor najlepših in najpomembnejših dokumentov ter hkrati prerez ohranjenega arhivskega gradiva, ki poleg vizualne privlačnosti pisne dediščine razodeva vse pomembnejše zvrsti arhivskega gradiva, prelomne dogodke, pomembne procese in znane osebnosti širšega slovenskega prostora, vas vabi v zakladnice spomina.

Vabljeni torej v Krško, kjer v teku gostovanja načrtujemo tudi spremljevalni dogodek, ki se bo osredotočal na predstavitev dejavnosti arhivske javne službe.